Loading...
X,Y,Z Kuşağı Giyim Alışkanlıkları
Moda dünyası ve kişilerin doğum yıllarına göre gruplara ayrılan moda kuşakları, şimdilik üç ayrı gruptan oluşur. Başlangıçta birbirinden bağımsız gibi gelen bu kuşaklar, aslında oldukça bağlantılı. Belirli bir dönem içerisinde doğan kişilerin, kendini ifade etme biçimlerini yansıtır. Belirli bir zaman içerisinde, kişilerin kendilerini nasıl ifade edeceklerini, dönemin bakış açısının ne olduğu belirlemeyi sağlar. Bundan kaynaklı olarak her döneme ait, kuşaklara göre akılda kalıcı olan moda akımlarının olduğu bilinir. Günümüzdeki moda akımlarına gelenek de birçok farklı akımın etkisinin görüldüğü doğru. Her bir akım, aslında bir diğerinden etkilenerek şekillenmeye devam eder. Sen de hangi kuşağa ait olduğunu, giyim tarzının hangi döneme denk geldiğini görmek için kuşaklara göre giyim alışkanlıklarına göz atabilirsin. Böylece giyim alışkanlıkların konusunda daha bilinçli olabilir, gardırobunu seni yansıtacak parçalarla düzenleyebilirsin.
X Kuşağı Giyim Alışkanlıkları
1966-1976 yıllarında doğan insanlara X kuşağı denir. Bu kuşak içerisinde yer alan insanlar, altmışlı yıllardan itibaren moda dünyasındaki akımlara tanıklık etmiş. Gençlik kültüründe önemli bir yere sahip olan moda ise gençlerin özgün bakış açısı oluşturmasını sağlamış. X kuşağı giyim tarzını incelemek istediğin zaman da 60’lar ve 70’ler modasını gözden geçirmek gerekir.
60’lar Giyim Modası
60’lar, insanlık tarihinin en bilinçli dönemlerini temsil eder. Bundan kaynaklı olarak o dönemde başlayan her stil detayı, günümüzün kıyafet modası üzerinde de etkili. Dönemin favori parçalarında halen 60’lar modasının etkilerini net bir şekilde görmek mümkün. 60’lara ait olan moda akımları, her açıdan iki kutba sahip. Çapraz kesimli elbiseler, uzun bluzlar, tunikler, parlak elbiseler ve çok daha fazlası bu döneme ait. Özellikle abartılı makyajın temelinde de 60’lar modasının yer aldığını görebilirsin. Bu dönemde genellikle giyimi kolay, alçak topuklu ayakkabılar kullanıldığını da bilinir.
Kadın giyimde mini etekler öne çıkarken erkek modasında pelerin tarzında kıyafetlerin ön planda tutulduğu görülür. Hemen her boyutta olan ekoseler, farklı renklerle beraber kullanılmış. Ek olarak soyut ve etkili tasarımlar yer alır. Çok hafif dokumaların bulunduğu trikolar sevilen parçalar arasında. Ayrıca dış giyimde gözenekli ve gevşek dokunan kumaşların olduğunu görebilirsin.
70’ler Giyim Modası
19070 yılları, 60’lı yılların devamı. Modanın en uç noktalarına taşındığı dönem olduğunu da söylenir. Disko, hippi gibi hızlı gelişmiş olan stillerin etkisine sahip. Bundan ötürü 70’li yılları tek bir kalıba sokmak mümkün değil. Bu yıllarda geniş pantolon paçaları, mini eteklerin yerini alan diz boyu midi etekler sahneye çıkmış. X kuşağı giyim tarzı içerisinde yer alan göz alıcı renkler, dar şortlar özgürlük hareketinin bir yansıması olarak da görülür. 70’li yıllarının olmazsa olmazları arasında platform ayakkabılar, uzun yaka gömlekler de bulunur. Bu dönemde en dikkat çeken seçenekler içerisinde ise kadınların etekler yerine pantolonları tercih etmeye başlaması. Ayrıca bu yılları yakından incelediğin zaman her iki cinsiyete uygun tasarımların hazırlandığını görebilirsin.
Y Kuşağı Giyim Alışkanlıkları
1977 ile 1994 yılları arasında dünyaya gelen Y kuşağı, günümüzdeki dünyada hâkimiyet sahibi olan insanları temsil eder. Y kuşağı giyim tarzı incelendiği zaman eski moda tarzlarının etkilerini görmek de mümkün. Ancak eski moda tarzının, günümüze çağdaş bir şekilde yansıtıldığı kombinler kullanılır. Kendilerinden önce gelen favori parçaları geliştirerek günümüz standartlarına uygun hale getiren bir kuşak olduklarını söylemek de mümkün. Y kuşağı giyim tarzı için ikonik pek çok kombin de görebilirsin.
80’ler Giyim Modası
Büyük parçaların, parlak kombinlerin bir araya getirildiği 80’ler oldukça dikkat çekici tarzları içerisinde barındırır. Büyük küpeler, omuz vatkaları, büyük saçlar, parlak kumaş renkleri ve büyük desenler favoriler arasında. 80’ler denildiği zaman ilk akla gelenler arasında ise renk bloklu spor ayakkabılar yer alır. Aynı zamanda orta topuk stiletto modelleri de en çok tercih edilen seçeneklerden. 80’ler için en sevilen erkek kıyafetleri içerisinde klasik gömlekler yer alır. Bunlara ek olarak balıkçı yaka, çizgili takımlar, haki pantolonlar bulunur. Kadın trendleri içerisinde ise yüksek bel jean modelleri, yırtık pantolonlar ve etekli takımlar öne çıkar. 80’ler elbise modelleri; günümüzün modasına ayak uydururken, daha modern bir yorum katılarak koleksiyonlara renk katmaya devam eder.
90’lar Giyim Modası
80’lerden sonra 90’lar dönemine geçişte, daha sakin bir atmosfer oluşmuş. Moda akımının dingin bir hal alması, moda kurallarının oluşmasında önemli bir geçiş olarak görülür. Baskı desenlerinin, metalik parçaların kullanıldığı bu dönemde, kültürel bir estetiklik de öne çıkarılmış. Kültürel estetikliğin en uygun seçenekleri arasında yer alan giyim modası, popüler renklerle de hatırlanır. Bu renkler içerisinde ise yeşil, pembe, mavi ve turuncu gibi seçeneklere yer verilmiş. Kadınların severek kullandığı gardırobunda bulunduğu temel parçalar crop, mom jean, deri ceket, soket çorap ve jean tulumlar olarak görülür. 2000’li yılların başlangıcına doğru ise 90’lar moda akımları daha dikkat çekici bir hal almış. Moda dünyasında halen önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra günümüzdeki etkisi de devam eder.
Z Kuşağı Giyim Alışkanlıkları
Günümüzde pek çok alanda etkileri hissedilmekte olan bir kuşağı temsil eden Z kuşağı, 1995 ile 2010 yılları arasında doğanları işaret eder. Şimdilerde pek çok giyim markası da pazarlama stratejilerinde Z kuşağını hedef alır. Z kuşağı giyim tarzı arasındaysa genel olarak moda, eğlence ve çok daha fazlası var. Bundan kaynaklı olarak gençler, trendleri çok hızlı bir şekilde tüketir. Sürekli bir yeniyi arayış söz konusu. Z kuşağının ilgisini çekmek, onlara kabul edebilecekleri yeni akımlar sunmak ise bir hayli güç.
Z kuşağı kıyafetleri incelediğin zaman farklı bir moda tarzının öne çıktığını söylemek de mümkün. İçerisinde kısa kollu elbiselerin, blazer ceketlerin, crop modellerinin bulunduğu bir akım olarak yorumlanır. Z kuşağı trendlerinin temelinde ise çoğunlukla 90’lar modasının yer aldığı bilinir. Cinsiyet formlarının dışına çıkan, oversize kesim gibi konforlu giyim seçeneklerini benimseyen bir dönem söz konusu. Cinsiyetsiz parçaların unisex tasarımların yaygın olduğu giyim alışkanlıkları kabul edilmiş durumda. Aynı zamanda vintage parçalar da trendler arasındaki yerini korur. Z kuşağı giyim alışkanlıkları daha kapsamlı olarak incelendiğinde ise kişilerin beklentilerinin değiştiği görülür. Daha duygusal ihtiyaçları temel alan bu dönemde, kişilerin tercihlerine göre pek çok farklı moda akımı da öne çıkarılmış durumda.
Z kuşağı kendini ifade etmeye önem veren, özgürlüğe ve özgünlüğe dikkat eden bir nesil. Bu yüzden yalnızca moda trendlerini değil, kendi beklentilerini de önemser. Giyim alışkanlıklarını özgün bir şekilde hazırlamak isterler. Özellikle sosyal medyanın da giyim trendlerinin hızlı bir şekilde yayılmasında etkili olduğunu görebilirsin. Bu dönemin bir akış süreci olduğunu, farklılıkların ihtiyaçlardan doğduğunu anlamak da mümkün. Geçmişin etkilerinin anlaşıldığı, hem yenilikçi hem klasik dokunuşların olduğu bir kuşak olarak yorumlanır. Bu yeni dönemde, birbirinden şık ve klasik parçaların yer aldığı da görülür. Ayrıca moda kuşakları farklılık gösterse de stilin kişiye özel bir durum olduğunu unutmamak gerekir.
Loading...
Loading...
Loading...