Kışın Koşuya Çıkarken Nasıl Giyinilmeli?


Koşu, insan sağlığı açısından oldukça önemli bir aktivite. Özellikle sürekli olarak, her gün veyahut haftada belirli günlerde koşan kişilerin sağlığını olumlu yönde etkiler. Kas ve iskelet sisteminin güçlenmesi, beden yaşının gençleşmesi gibi birçok avantajı mevcut. Yalnızca fiziksel açıdan değil, psikolojik olarak da insan hayatını destekler. Sürekli koşu yaparsan, stresinin büyük oranda azaldığını görebilirsin. Daha iyi düşünebilme kabiliyetine sahip olmak, olaylara olumlu yönden bakmak gibi artılarla da buluşabilirsin. Ancak koşu sırasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur. Bunlardan birisi de hava şartları. Koşuya çıkacağın zaman hava şartlarına uygun olarak giyindiğinden emin olmalısın. Havalar soğumaya başladığında ise kış koşu kıyafeti giymeye özen göstermelisin.


Kış aylarında yapılacak koşular, hareketsiz kalmanı engelleyeceği gibi formunu korumana yardım eder. Yine de kış aylarında yapılan koşular diğer mevsimlere göre daha zor. Çünkü havanın soğuk olması, dış etkenler koşunun konforunun azalmasına yol açar. Egzersizin konforunda düşüşlerin yaşanması da kaçınılmaz olur. Nem, yağış, soğuk ve çok daha fazlası kışın koşuya çıkmayı zorlaştırır. Ancak yüksek bir konforla koşu egzersizini tamamlamak için doğru giyim önerilerini uygulamak gerekir.


Kış koşusu için kıyafet seçimi yaparken, kıyafetlerinin nefes alma özelliğine sahip olması önemli. Vücut ısısının dengede kalması, kıyafetlerin kuru olması gibi birçok detay da atlanmamalı. Böylece rahatlıkla koşuya çıkabilirsin. Kendini koşarken güvende hissedip, konforundan da ödün vermemiş olursun. Kış koşu egzersizi sayesinde uzun vadede karşılayacağın faydalar ise bir hayli fazla.


●       Kış aylarında düzenli olarak koşarken bağışıklık sisteminin

görevini yerine getirmesine yardımcı olursun. Vücut direncinin artmasını, güçlü

bir hale gelmesini sağlarsın.


●       Düzenli koşu yaptığın zaman vücudunu toksinlerden

arındırırsın. Kışın yoğun bir iş ortamında olmandan ötürü düzensiz beslenmek,

hava kirliliğine maruz kalmak gibi olumsuzluklardan arındırsın. Koşu sırasında

terleyerek vücudundaki toksinleri dışarı atabilirsin.


Kış aylarında yapılan koşu sırasında salgılanan

hormonlar mutlu olmanı sağlar. Çok daha pozitif bir bakış açısına sahip

olabilirsin



Kış Mevsimine Uygun Koşu Kıyafetleri Nelerdir?


“Kışın sporda ne giyilir?” tarzındaki soruların için öncelikli olarak araştırma yapman gerekir. Araştırmalar sırasında kış koşusu için kat kat giyinme kurallarıyla karşılaşabilirsin. Kat kat giyinmek, kalın bir kıyafet giymek yerine birden fazla kıyafet giymek anlamına gelir. Ancak giyilen kıyafetlerin her birinin farklı özellikleri olur. Bu sayede hava şartlarının değişmesine karşın hazırlıklı olma şansına sahip olabilirsin. İstediğin zaman üstündekilerden bazılarını çıkarabilirsin. Kış aylarında koşu sırasında nasıl giyinmek gerektiği konusunda önerileri gözden geçirmek de oldukça faydalı. Öncelikli olarak koşuya çıkmadan önce iç giyim konusunda dikkatli olmalısın. Koşu sırasında tercih ettiğin iç giyim seçeneklerinin esnek olması önemli. Kumaşının yumuşaklığı, konforu hareket özgürlüğü sunar. Özellikle sporcular için üretilen iç giyim seçeneklerini tercih edebilirsin. İlk kat için tercih edeceğin kıyafetler, teninle temas

halinde olacak. Bunları termal kıyafet olarak giymelisin. Termal içlik modelleri sayesinde ısı yalıtımı sağlamış olursun. İkinci kat için kıyafet tercihin hafif olmalı. İnce bir görünüme sahip, nefes alışverişine izin veren tişörtleri tercih edebilirsin. Uzun kollu tişört modelleri rüzgâr koruması sağlarken, nem transferini de mümkün hale getirir. Alt kıyafet seçimleri sırasında ise spor pantolonları, termal tayt modellerini kullanabilirsin. Tüm bu bilgileri dikkate alarak da alt ve üst giyim seçeneklerinde kendi estetik beklentilerine uygun kombinler yapabilirsin.


Koşu kombinlerinde üçüncü kat için şişme yelekler,

montlar kullanılır. Bu seçenekleri hava durumuna uygun olacak şekilde giyebilirsin. Örnek vermek gerekirse yağmurlu havalarda polar olan modelleri giymemelisin. Çünkü nemle beraber polar da ağırlaşacak. Bu da koşu sırasındaki performansının düşmesine yol açar. Dikkat etmen gereken son aşama ise outdoor ayakkabı modeli. Koşacağın zemine uygun, kış şartlarından etkilenmeyen bir ayakkabı modeli tercih etmelisin.





Yoga Kıyafeti Nasıl Seçilmelidir?


İnsan ruhunu besleyen yoga, hareketin

durağanlığı ile harmanlanan eşsiz bir aktivite olarak tanımlanır. Sportif bir

faaliyet türü olmasının yanı sıra bir dinlenme hali olarak da bilinir. Yoga

ritüelleri içerisinde birbirinden farklı meditasyon türleri ve pozları olduğu

da görülür. Kişinin doğru bir şekilde nefes alması, esnek hareketlerle aktif

olması, uzun süre boyunca hareketsiz kalmaması ve sırasıyla farklı pozisyonlara

geçerek gerçekleştirdiği egzersizlerin bir kombinasyonu, sağlıklı bir yaşam

tarzını destekler.


Yoga, tam bir konsantrasyon halinde olduğun zaman oldukça etkileyici sonuçlarla bir

araya gelmeni sağlar. Bunun yanı sıra yoga pratiği sırasında tüm dikkatin

verilebilmesi için doğru kıyafetlerin tercih edilmesi gerekiyor. Yani yoga

sırasında yapacağın yoga kıyafeti seçimi bir hayli önemli.

Öncelikli olarak bilmen gerekir ki yoga kıyafeti seçmek için bu alanda

uzmanlaşmış üreticileri tercih etmek önemli. Yani yoga kıyafetleri konusunda öne çıkan

üreticilerin koleksiyonları içerisinden seçim yapabilirsin. Günlük bir

kıyafetle yoga yapmaya kalktığın zaman ise bazı sorunlarla karşılaşman mümkün.

Yapılması gereken hareketlere uygun olmayan bir kıyafet tercih ettiğin zaman

hareketlerinin kısıtlandığını fark edebilirsin. Özellikle esnemeyen kumaşlar

tercih etmek, hareketlerin tam olarak yapılmasını engeller. Hatta hareketi

yaparken kıyafetinin yırtılması gibi istenmeyen durumlarla da

karşılaşabilirsin. Diğer yandan yoga hareketlerini yaparken harcadığın

enerjiden ötürü terlemen muhtemel. Terlediğin zaman kıyafetlerin de

ağırlaşacak. Üzerindeki tişörtün nemlenmesi ise hareketlerinin zorlaşmasına yol

açar. Hatta seni rahatsız etmesi de olası durumlar içerisinde. Buna ek olarak

nemli kıyafetler tercih etmek, yoga yaparken hasta olmak gibi durumları da

beraberinde getirir. Tüm bunlara dikkat edecek şekilde özel yoga kıyafetleri

giymeyi tercih etmen önemli.


Yoga Nedir?


İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan, kişinin fiziksel aktivitelere olduğu kadar nefes egzersizlerine de yoğunlaştığı uygulama bütününe yoga denir. Gerek fiziksel gerekse ruhsal bir iyilik halinin amaçlanması amacıyla yoga yapılır. Ruh sağlığını iyileştirmek, dengelemek için

içsel bir yolculuğa çıkmak istiyorsan, o zaman yoga yapmayı deneyebilirsin. Bu yolculuk sırasında bedeninin esnemesi, ruhunun dinlenmesi gibi birçok avantajla buluşman da mümkün. Diğer yandan motivasyon açısından da oldukça önemli etkilerinin olduğu biliniyor. 

Yoga egzersizleri yapılırken belirli hareketler tekrar edilir. Bu hareketlerin tekrarı sırasında fiziksel ve psikolojik bazı sonuçlar almak isteniyor. Yoga; başlangıçta zorlayıcı, sabır

gerektiren bir aktivite gibi görünse de zamanla tüm hareketler kolaylaşır. Bedenin de ruhun da bu uygulamaya odaklanmaya başlıyor. Ancak, tüm bu unsurlara ek olarak dikkat edilmesi gereken noktalar da mevcuttur. Yoga, sadece bir spor olmanın ötesinde.


Yoga; kişinin duygularının, hislerinin ve ruhunun da önemli bir yer edindiği etkinlik türü. Kişi hem beden hem zihin açısından hazır olduğu zaman söz konusu hareketleri yapabiliyor. Bu süreç içerisinde ise atılabileceğin en doğru adım, ekipmanları ve kıyafet seçimlerini bilinçli bir şekilde yapmak. Böylece süreci daha verimli bir hale getirebilirsin.


Yoga, aktivite sırasında yapılan hareketleri ezberlemek ya da tekrarlamak değil. Böyle düşünmek, yogayı basit bir egzersiz haline getirir. Farklı yoga türlerinden birini tercih etmek içinse deneme seanslarına katılman daha faydalı olur. Genel bir pencereden izlendiği zaman

yoga türlerinde kullanılan malzemeler genel olarak aynı. Ancak bazı türlerde, kendisine özel ekipmanlara da yer verilir. Hareketlerin yapılması sırasında dikkat etmen gereken en önemli nokta da kıyafetler. Kıyafetleri alırken bilinçli olman ve doğru kıyafetleri seçmen gerekir.

Loading...

Loading...